среда, 11. април 2012.

Fantasia no.2



Het derde deel is misschien de bekendste rol die Mickey Mouse ooit heeft gespeeld. De naam van dit deel is De Tovenaarsleerling want Mickey spelt de leerling van de tovenaar (captain obvious). Hier draagt Mickey een rood manteltje en een grote blauwe hoed met de sterren en de Maan erop. Dit deel is gebaseerd op het verhaal van Goethe. De tovenaarsleerling blijft op een moment eenzaam en hij tovert de bezem zodat ze in plaats van hem de water kan halen. Mickey denkt dat hij belangrijk is omdat hij deed dat de bezem voor hem werkt. Mickey is zeer gelukkig en trots op zichzelf, hij klimt op een stuk rots en hij maakt de sterren groter, kleiner, lichter of minder licht. De metafoor die erachter ligt is dat de kleine man zonder ‘baasje’ de kosmos wil besturen. Natuurlijk komen de problemen. Mickey kan de bezem niet stoppen omdat hij de magische formule niet kent en de bezem blijft het water halen totdat de kelder vol met water is. Op het einde komt de boze tovenaar die het probleem oplost en Mickey weer naar buiten stuurt om water met de emmers te halen. De muziek uit dit deel wordt precies voor Fantasia gecompneerd door Paul Dukas.



De muziek in het vierde deel is door Igor Stravinsky gecompneerd. Dit deel toont de ontstaan van Aarde en het leven op Aarde. Deems Taylor zegt dat het draaiboek voor dit deel door de wetenschap en niet door de kunst is geschreven. Eerst zien we de Melkweg, dan de Zon en dan de Aarde met de Maan. Op Aarde was er geen leven maar alleen volcanen, aardbevingen en stromingen van vurige lava. Later in het water onstaat het leven, primitief leven, alleen kleine cellen en dan vissen en uiteindelijk dit soort leven dat uit het water gaat en op de grond komt en die de zuurstof kan ademen. Dinosaurussen zijn natuurlijk de grootste sterren van dit deel maar op het einde zien we hun uitsterving vanwege de droogte. Natuurlijk zou het einde nu anders zijn maar toen (in het jaar 1940) wist men niet dat de dinosaurussen vanwege de meteoor zijn uitgestorven.



Het vijfde deel is misschien het bekendste deel van Fantasia. Door het hele deel zou men het liefst schreeuwen: “He’s so fluffy, I’m gonna die!” Dit is het deel met mythologische wezens, mooie centauren, saters en eenhoorns. De muziek is de 6e symfonie van Beethoven. Alle wizens wonen op Olymp en ze maken een feest ter ere van de kleine dike god Bacchus, de god van wijn. We zien de grote rivieren van wijn en hoe iedereen veel pret heeft. Ook zien we het gezin van gevleugelde paarden. Vader is een zwart paard, moeder is een witte. Ze hebben vier kinderen, een roze, een gele, een blauwe en het kleinste, een zwart paard. Het grote feest is door Zeus ondergebroken, hij maakt onweer en iedereen gaat weg. Op het einde wordt Zeus moe en hij ligt op de grote zwarte wolken en hij bedekt zich ook met een wolk! Toen hij in slap viel kwam godin Iris, godin van regenboog die een mooie regenboog op de hemel maakte.



Het zesde deel is eigenlijk een parodie op het ballet. De naam van dit deel is Urendans en de muziek is van Ponchielli. Hier zien we vier soorten dieren die dansen en die verscheidene perioden van de dag vertegenwoordigen. Eerst komen de struisvogels die de morgen vertgenwoordigen, dan nijlpaarden in hun te kleine doorzichtige rokken (middag), dan dike olifanten (avond) en lelijke kwade krokodillen (nacht). Ze dansen tot de zon ontwaakt.



Het zevende en het laatste deel is het deel met de duivel. De duivel wordt wakker samen met heel veel demonen, monsters en spoken die tot morgen dansen. Dit deel is bekend als De Nacht op de Kale Berg (dat is de naam van de compositie van Mussorgsky die we tijdens de duiveldans horen). Dan gaan alle monsters slapen want de morgen breekt aan en men kan de kerkklokken horen. Fantasia eind zich met het scene van mensen die door de bos met kaarsen wandelen en het lied Ave Maria van Franz Schubert zingen zodat de kwaad zou verdwijnen.

1 коментар: